Lucerna

Lucerna

Zajrzyj do świata dobroczynnych roślin – właściwości lucerny

Szereg korzyści wynikających ze stosowania Medicago L., poznały już ludy Indii i Chin setki lat temu. Lucernę śmiało określamy mianem rośliny odżywczej, w której kryją się cenne witaminy, związki i minerały. Warto tutaj wyróżnić zawartość takich witamin, jak C, E, D, K, B6, B12, a także magnezu, kwasu foliowego czy żelaza. Tego ostatniego, w lucernie odnajdziemy niezwykle wiele, dlatego osoby zmagające się z anemią lub osłabieniem organizmu, powinny na stałe włączyć do swojej diety odżywcze kiełki lucerny. Ponadto, w roślinie tej znajdziemy cenny chlorofil, który doskonale wspomoże proces odtruwania organizmu, pracę jelit, trawienie oraz problem z kłopotliwymi wzdęciami. Układ moczowy również otrzyma wsparcie, gdyż dzięki działaniu moczopędnemu, wspomaga leczenie zapaleń pęcherza oraz prostaty.

Włącz tę roślinę do swojej diety! Kiełki lucerny wspaniale smakują

Badacze stwierdzili, że w niedoborach wartościowych kwasów omega-3 i omega-6 oraz łatwo przyswajalnego białka, kiełki lucerny stanowią ich dobre, roślinne źródło. Są również wskazane po różnego typu zabiegach chirurgicznych, dla osób starszych oraz rekonwalescentów, gdyż działają odżywczo, wzmacniająco i łagodzą bóle reumatyczne! Podczas suplementacji, warto zwracać uwagę na wysoką jakość preparatów oraz sprawdzone źródło. Pamiętajmy, że lucerna pomimo swoich niezwykle cennych właściwości, nie powinna być stosowana dłużej niż 3 miesiące oraz przez osoby ze stwardnieniem rozsianym, toczniem rumieniowatym, a także przez kobiety w ciąży.

Lucernę znajdziesz w: