Dzika Róża

Dzika Róża

Poznaj zróżnicowaną moc owoców dzikiej róży. To prawdziwy, domowy zielarz!

Płatki i owoce dzikiej róży to jedne z niewielu składników roślin niejako ozdobnych, których wartościowe „parametry” doceniło kilka sektorów wytwórczości. Wyszczególniamy tutaj przede wszystkim przemysł farmaceutyczny, kosmetyczny oraz gastronomiczny. To bardzo popularna roślina, której krzewy możemy spotkać w takich miejscach, jak przydomowe ogródki, łąki czy parki. Posiada wiele odmian, a różnią się miedzy sobą barwą oraz kształtem kwiatów. Właściwości dzikiej róży wiążemy z wysoką zawartością cennych witamin i składników, takich jak witamina C, A, E, z grupy B, kwas foliowy czy flawonoidy. Zawartość tej pierwszej witaminy, w owocach dzikiej róży osiąga niezwykle wysoki poziom, dlatego warto włączyć je m.in. w profilaktyce antywirusowej czy wzmacniającej.

Właściwości dzikiej róży dostępne są w wielu formach, wybierz najlepszą dla siebie!

Pozytywnym wpływem omawianej rośliny, możemy cieszyć się nie tylko w formie suplementów. Warto sporządzać zdrowe nalewki, napary i odwary. Kulinarne gusta zaspokoją natomiast, aromatyczne dżemy oraz powidła. Gdy nasza skóra potrzebuje dodatkowego odżywienia, odświeżenia czy wygładzenia, zastosujmy wodę różaną lub krem z zawartością płatków dzikiej róży. Co więcej, właściwości dzikiej róży należy docenić przy problemach z układem krwionośnym, metabolizmem oraz napięciem nerwowym. Płatki i owoce stanowią składnik wielu zdrowotnych mieszanek ziołowych zalecanych przy problemach z sercem, wątrobą, a także podczas przeziębienia. Dzika róża to zatem istny dar natury, dlatego w prawidłowym wykorzystaniu tej rośliny warto podążać śladami ludowych tradycji!

 

Dziką różę znajdziesz w: