Bioflawonoidy cytrusowe

Bioflawonoidy cytrusowe

Naturalne substancje

 

Flawonoidy  inaczej związki flawonowe, występujące w roślinach. Flawonoidy są często nazywane także bioflawonoidami. Są one ochroną dla roślin przed grzybami, pasożytami i owadami, pełnią także funkcję barwników i przeciwutleniaczy.

Znane jest około 4000 flawonoidów . Występują m.in. w owocach szczególnie cytrusowych, warzywach takich jak pomidory, brokuły, papryka, sałata, kaszy gryczanej czy roślinach strączkowych (np. soi). Również znajdziemy je w herbacie, w czerwonym winie, młodym pieprzu. Substancje te często są kolorowe i nadają owocom czerwone i granatowe barwy, np cytrusowym – pomarańczowe i żółte.

 

Wykazują funkcje lecznicze

 

– antyoksydacyjne – działają na poziomie komórkowym wychwytując nadmiar wolnych rodników

– przeciwzapalne – są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia

– uszczelniające naczynia krwionośne

– wspomagające produkcje kolagenu

– rozkurczowe

– moczopędne