Bioflawonoidy cytrusowe
Naturalne substancje
Flawonoidy inaczej związki flawonowe, występujące w roślinach. Flawonoidy są często nazywane także bioflawonoidami. Są one ochroną dla roślin przed grzybami, pasożytami i owadami, pełnią także funkcję barwników i przeciwutleniaczy.
Znane jest około 4000 flawonoidów . Występują m.in. w owocach szczególnie cytrusowych, warzywach takich jak pomidory, brokuły, papryka, sałata, kaszy gryczanej czy roślinach strączkowych (np. soi). Również znajdziemy je w herbacie, w czerwonym winie, młodym pieprzu. Substancje te często są kolorowe i nadają owocom czerwone i granatowe barwy, np cytrusowym – pomarańczowe i żółte.
Wykazują funkcje lecznicze
– antyoksydacyjne – działają na poziomie komórkowym wychwytując nadmiar wolnych rodników
– przeciwzapalne – są pomocne w utrzymaniu sprawności i dobrego zdrowia
– uszczelniające naczynia krwionośne
– wspomagające produkcje kolagenu
– rozkurczowe
– moczopędne