Acerola

Acerola

Acerola – cenne właściwości „wiśni z Barbados”

Acerola to egzotyczny owoc pochodzący z terytoriów Ameryki Środkowej. Bez wątpienia nie wzbudziłby zainteresowania naukowców, gdyby nie jego wartościowe działanie charakteryzujące się przede wszystkim niezwykle wysoką zawartością naturalnej witaminy C. Zawiera jej większą ilość, niż wszystkie pozostałe owoce i rośliny, takie jak cytryna czy pietruszka. Mówi się, że spożycie zaledwie trzech owoców aceroli (najlepiej jeszcze niedojrzałych) pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Już w dawniejszych latach miejscowa ludność zauważyła wartościowe właściwości tego owocu, wykorzystując go początkowo w walce z anemią oraz dolegliwościami wątroby czy płuc. Dziś wskazuje się głównie na cenne antyoksydanty dominujące w omawianym owocu – antocyjany i karotenoidy. O pozytywnym działaniu składników antyutleniających słyszymy często, gdyż dzięki nim błony komórkowe naszego organizmu zostają wzmocnione, zapewniając prawidłowe ich funkcje życiowe.

Najlepszy podarunek dla Twojego organizmu, to naturalna witamina C. Sprawdź!

Ogromną zaletą tej witaminy znajdującej się w aceroli, jest jej wysoka przyswajalność. To bardzo ważny element, na który powinniśmy zwrócić uwagę, przyglądając się każdemu źródłu składników odżywczych. Stwierdzono zatem bardzo dobre wchłanianie naturalnej witaminy C pochodzącej z „wiśni z Barbados”. Wykazuje ona nie tylko działanie przeciwutleniające, lecz również wspierające układ krążenia, chroniąc przed miażdżycą i wysokim ciśnieniem. Ponadto, acerola może być skuteczna w walce z nienajlepszą kondycją stawów, kości oraz bólami mięśni. Gdy Twoje dziąsła krwawią lub dostrzegasz osłabienie i zmęczenie, prawdopodobnie jest to związanie z niedoborem witaminy C. Nie zwlekaj, spróbuj przekonać się o pozytywnych właściwościach egzotycznej aceroli!

Acerolę znajdziesz w: